Är jag för gammal?

Är det verkligen fyra år sedan sist? Har barnen blivit sådär stora? 20-års jubileum? Dags för 50-årskalas? Börjar pensionsåldern närma sig?

De flesta känner säkert igen sig. Man upplever en stund av perspektiv och inser att åren rusat i väg. Bilden i spegeln och nytagna fotografier visar en person med ett, till vissa delar, förändrat yttre. Lite högre hårfäste? Några extra kilon? Grå i stället för blond? Eller kanske mer vältränad och snyggare klädd än någonsin? Kanske någon som landat i sig själv? Någon som börjat om på nytt spår professionellt och/eller privat?

Vilken livsbana vi än må befinna oss på så åldras vi, och det märks naturligtvis. För många av oss sker dock inte ”förfallet” inuti. Där är vi ofta märkbart ålderslösa. Vi har erfarenheter och mognad som ger glädje och säkerhet. Vi är i stort sett samma personer, men vi struntar mer i vad andra tycker och känner oss säkrare på vad som är viktigt i livet.

Hur ska vi då förhålla oss till egen och andras ålder när det står en sak på CV:n, medan den verkliga åldern verkar vara något högst relativt?

Som executive search-konsulter möter vi, kanske oftare än många andra, frågor kring ålderns betydelse i arbetslivet och karriären. Finns det något intresse för en sådan som mig? Har jag någon chans nu när jag är si och så gammal?

Tyvärr ser många rekryterande företag alltför snävt på åldern. Vi vill ha någon i 30-40-årsåldern, säger de. Vid djupare diskussion framgår dock ofta att huvudfrågan inte gäller den faktiska åldern, utan behovet av driv och entusiasm hos kandidaterna.

Jag har själv arbetat länge med rekrytering. Det har inneburit otaliga möten med kandidater i alla åldrar. Någonstans på vägen har jag blivit immun. När man fokuserar på en människa – på vem hon är, vad hon kan och vad hon vill – så är åldern ibland helt missvisande. I dag går jag på min personliga uppfattning i stället för att se på födelseåret. Tyvärr kan detta slå åt båda hållen för kandidaterna. Det handlar inte bara om att ge någon med högre ålder chansen. Det kan lika väl handla om att välja bort någon som inte har glöden och viljan.

Till dig som är kandidat och har funderingar kring din ålder – försök att ge utrymme för din personliga vetgirighet, utveckling och glädje. Gör det du tycker om och ser som viktigt. Ta dig själv på allvar. Det är aldrig för sent att göra ett nytt val i livet!

Till oss alla: Lägg åldersdiskrimineringen åt sidan och upptäck vad som finns i människan du har framför dig.

Titti has been active in Executive Search since the early 1990s, mostly in an international context. She is a certified psychologist specialising in group and individual development. Titti has broad experience from different industries and the key themes of her assignments are growth and change leadership.

Twitter LinkedIn 

Posted in Ålder, Rekrytering | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se