CDO – arkitekten bakom ökad produktivitet

Under tiden nationalekonomerna funderar på hur fortsatt tillväxt kan skapas i den globala ekonomin sitter företagsledarna och grubblar över hur produktiviteten i företagen kan förbättras och öka.

Själv sitter jag och tänker på vilket genomslag CDO-rollen fått i företagen.

Hur hänger detta ihop?

Att färre men unga och dominerande företag har en tydlig påverkan på den ekonomiska utveckligen torde väl inte ha undgått någon. Men majoriteten av företagen, alla de etablerade som existerat under många decennier och som utgör fundamentet för produktionen av varor och tjänster i samhället, hur är det ställt där? Mycket tyder på att produktivitetstillväxten är svagare än önskat och att man har fullt upp med att hänga med och vara relevanta i utvecklingen och i konkurrensen.

Denna klyfta mellan superproduktiva företag och alla andra har såklart många orsaker; hur man förhåller sig till det digitala omvandlingsarbetet torde vara en!

Efter att ha intervjuat ett antal företagsledare och HR-chefer framgår det tydligt att digital omvandling pågår för fullt men upplevs som komplex och utmanande. Några problem är mer återkommande än andra. Mest tydligt framstår problemet med att chefer för egna ansvarsområden med egna systemägare sätter mål som inte alltid främjar verksamheten i sin helhet och att användarnyttan systemen emellan är otillräcklig. Det brister m a o i helhetssyn och samordningsförmåga!

Denna brist kan således ses som organisatorisk där ansvarsområden styr – inte sällan på bekostnad av vad som är bäst för den enskilda medarbetaren men också med förlorad helhetssyn som konsekvens. Dessutom tycks det också som att systemperspektivet ofta tillåts gå före verksamhetsmål och användarbehov vid upphandling och införande av nya systemstöd.

Det är här Chief Digital Officer kommer in i resonemanget; För att den digitala omvandlingen inom en verksamhet skall kunna stödjas av en digital arbetsplats krävs helhetsgrepp om verksamheten och samordningsförmåga. Ägarskapet för att få ihop arbetssätt och systemstöd skulle förmodligen kunna ligga hos en nyckelperson  snarare än utspridd hos flera. Av tradition, skall sägas, har IT-avdelningen haft en tongivande roll men med just ett begränsat resultat.

En skicklig CDO kan skapa bättre förutsättningar för effektiv produktivitet i företagen och med rätt mandat blir CDO-rollen förmodligen en av de viktigaste i företagen för att uppnå detta. Men det är tveklöst en stor uppgift att ha ägarskapet över – mängden resurser är stor och de skall tillgodose många behov.

Men det är väsentligt att ledningsruppen tar ställning och ger sitt tydliga stöd för det inflytande och de befogenheter en sådan roll kräver. Det är en viktig strategisk fråga. Kanske avgörande för produktiviteten och lönsamheten.

CDO

Du kanske också vill läsa om:
CDO-rollen idag och i framtiden
Vad gör en Chief Digital Officer?
Såhär kan vi få Performance Management att fungera

Ronny Andersson

Posted in AIMS International Sweden, Krönikor | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm | Norra Vallgatan 68, 2nd floor, 211 22 Malmö

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se