Det börjar på toppen

Läser i tidningen Chef att de flesta svenska chefer vill byta jobb. I alla fall om man ska tolka de 1 070 chefer som nyligen deltog i tidningens undersökning. Läs mera här.

Utmaningen för företag, organisationer och enskilda ledare är alltså inte bara att lyckas rekrytera rätt utan att få viktiga nyckelpersoner att vilja stanna kvar.

Det de tillfrågade cheferna ville ha för att stanna var:

  • En effektiv organisation där struktur och roller är tydliga.
  •  En ny egen chef som ger stöd, är tillgänglig och bidrar till en tillitsfull relation.
  •  Ett rejält lönelyft.
  •  Stöd i chefsrollen, till exempel tillgång till assistent.
  •  Bekräftelse genom feedback­ – även på högsta nivå.
  •  Goda utvecklingsmöjligheter.
  •  Möjligheter att göra karriär eller byta roll internt.
  •  Ett aktivt arbete med värderingar och ledarskap.

Detta får mig att koppla till It All Starts at the Top av John Spence, som jag också nyligen tog del av. Han har frågat topptalanger vad de vill ha från en ledare för att de ska vilja följa personen i fråga och själva ge 100 % till honom eller henne. Svaren blev följande:

Föregå med gott exempel. “Vi tittar på allt som ledaren gör och lyssnar till varje ord ledaren säger. Se till att de två stämmer överens med varandra. Det bästa sättet att leda och motivera mig är att vara ett levande exempel på hur du förväntar dig att jag ska agera. “
Var lojal mot teamet. “Tiderna är tuffa och vi arbetar hårdare än någonsin, så det är viktigt att jag tror att min ledare backar upp mig, att han eller hon bryr sig och gör allt för att stödja mig.”

Möt mig. “Säg mig sanningen. Var helt ärlig och så öppen som möjligt. Jag lovar att jag kan hantera det. Ju mer information du delar med mig, desto bättre jobb kan jag göra för att bolaget ska vara starkt och växande. Undanhåll information och allt jag kan göra är att sitta vid mitt skrivbord och oroa mig. ”

Var Empatisk. “Inse att hela mitt liv inte kretsar kring verksamheten: jag är en anställd. Jag har andra saker på gång, som min familj och ett eget liv. Ett av de bästa sätten att hålla mig motiverad är att förstå och stödja idén om balans mellan arbete och livet i övrigt. ”

Empower mig. “Ge mig den träning, de resurser och det stöd jag behöver och låt mig sedan få göra mitt jobb. Att detaljstyra mig innebär att du inte litar på min kompetens eller på mitt omdöme. I vilket fall så betyder det att du inte litar på mig. Och om du inte litar på mig, varför anställde du mig? ”

Visa mig vägen. “Jag behöver förstå din vision för vart vi är på väg. Ju tydligare och mer levande du kan kommunicera visionen för mig, desto bättre jobb kan jag göra för att uppnå målet. Utan en tydlig vision har jag inte möjlighet att prioritera i mitt arbete, att fatta snabba beslut eller att mäta min prestation. Visa mig mållinjen och jag ska börja springa. ”

Jag håller med John Spence i att mycket hänger på att det finns en engagerad och motiverad ledare på toppen.

Titti has been active in Executive Search since the early 1990s, mostly in an international context. She is a certified psychologist specialising in group and individual development. Titti has broad experience from different industries and the key themes of her assignments are growth and change leadership.

Twitter LinkedIn 

Posted in Dagsnoteringar, Ledarskap, Utveckling | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se