Glöm inte att reflektera

Emma Lindén skrev tidigare om hur självinsikt och självkännedom är goda fundament för ett framgångsrikt ledarskap och att bygga förtroende med sin omgivning. En ledare eller en medarbetare som har hög självkännedom är ofta en mycket bra ledare för andra och skapar en tryggare företagskultur där misslyckande ses som en möjlighet till utveckling. I dagens samhälle är det lätt att tappa bort sig själv bland krav, ständigt ökad fart och där utrymmet för avkoppling och reflektion oftast är i kamp med digital distraktion.

Att vara medveten om sig själv, sina tankar och känslor kräver utrymme för reflektion. Att avsätta tid för reflektion ökar medvetenheten om dig och även dig som ledare, det vill säga dina reaktioner, tankar, känslor och drivkrafter.

Det första steget mot större medvetenhet att träna upp vår uppmärksamhet och vårt fokus. Det finns många olika tekniker såsom meditation och mindfulness för att träna upp sin medvetna närvaro. Ett enkelt reflektionstips är att sluta recensera och kategorisera till exempel ett möte som bra eller dåligt och i stället ställa frågor till sig själv eller andra som -Vad hände i detta möte? -Hur upplevde jag det? -Fick jag ut det jag ville? -Finns det något vi hade velat göra annorlunda?

Att hitta eller avsätta tid för reflektion

Jag har alltid älskat att träna fysiskt och i olika former (även om basket är typ det roligaste som finns!). När jag har varit ledare inom basket eller annan träning har det blivit tydligt för mig att när man tycker att träningen är rolig blir det alltid lättare att avsätta tid och få ett riktigt bra och hållbart resultat. Att träna sinnet är som med all annan träning, det är en färskvara och det gäller att hänga i. Därför är det viktigt att prova sig fram och hitta det som passar ens livsstil och personlighet. Mitt bästa råd är att vara öppen, nyfiken och våga prova. Den viktigaste träningen är ändå den som blir av, inte mängden. Till en början kan det räcka med att starta dagen med några medvetna andetag eller att skriva ner några få rader om dagen vid läggdags eller arbetsdagens slut.

Här kommer några fler tips för att få in reflektion i vardagen:

  • Promenera eller spring. Bra för både kropp och hjärna. Motion och fysisk aktivitet kan hjälpa dig att få ett större fokus och hjälpa hjärnan att bli av med olika distraktioner som hindrar dig från att se verkligheten eller hindrar dig i din utveckling. Att medvetet tillåta sig att zooma ut hjälper oss att öka uppfattningen och medvetenheten om oss själva när vi sedan zoomar tillbaka.
  • Medveten andning. Kroppen är fantastisk, det bästa verktyget har vi alltid med oss. Börja din dag med 3 djupa andetag, stäng ögonen och lyssna nyfiket på hur det låter och känns när du andas. Utöka vid behov eller använd när det behövs.
  • Mediation. Det finns en mängd meditationsappar i din smartphone.
  • Yoga. Det finns en mängd olika former av yoga. Besök din närmaste yogastudio och börja med ett Namaste.
  • För dig som älskar att skriva. Öppna ditt anteckningsblock och låt det flöda. Eller skriv ner det som varit bra med dagen, det som behöver bli bättre och vad du är tacksam för.
  • Skapa utrymme i din kalender och i dina möten för reflektion. Vad har jag eller vi lärt oss?

reflektera

Louise has been working in the recruitment industry since 1998 and assisted clients for more than 15 years in finding and growing leaders in the Nordics as well as in an international context. She works with Executive Search and Leadership Assessment on top and middle management levels and for various specialist functions. She is certified in several assessment tools. In addition to working as a consultant Louise has several years of management experience. She has been leading a Nordic research organization and been responsible for operational excellence at an international Executive Search business.

LinkedIn 

Posted in AIMS International Sweden, Reflektion | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm | Norra Vallgatan 68, 2nd floor, 211 22 Malmö

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se