I New York kan dina tweets vara lika viktiga som din CV

På plats i New York för att närvara på ArtExpo New York 2013

Stämningen är annorlunda nu mot för knappa 2 år sedan då ekonomin var ansträngd. Folk shoppar. Köerna på Starbucks på Spring Street är långa under de flesta timmar man håller öppet. SOHO känns lite som en jättegalleria för Apple Store, Savoir Beds med flera och varje designer rädd om sitt namn har en cool butik här med säkerhetsvakter och rätt musik. Många svenska företag finns på plats, bland andra: Hästens, Acne, Fjällräven och Gudrun Sjödén.

Flera stora reklambyråer pratar öppet om hur de jobbar med att koppla ihop onlinemarknadsföringen med den mer traditionella reklamen. Att gränserna suddas ut och hur kundernas krav på tillgänglighet och relevant information på nätet blandat med att enkelt kunna köpa samma tröja som en viss skådespelare har i ett avsnitt av favorittvserien samtidigt som de ser det på tv sätter press på marknadsförarna. Det sägs att förra IT-kraschen delvis berodde på att alltför många företag försökte analysera åt vilket håll marknaden var på väg istället för att följa med och prova sig fram. Nu handlar det om pro-aktivitet. Get it done. Gör om, gör rätt.

Priserna på lägenheter går upp. Samtidigt ser man fortfarande många hemlösa och tidningarna skriver om artister som dött delvis på grund av att de inte haft vettig försäkring när de blivit sjuka. Eller ingen riktig försäkring alls. Senast i raden är Jason Molina som gick bort 16 mars där hans familj kämpat under flera år för vård. Den vård han fick betalades till stora delar av donationer från hans fans.

Forbes skriver om HR och sociala medier. Hur företag utnyttjar nya tekniker för att rekrytera, utveckla och engagera personal.

Att se till att ha en uppdaterad och lättillgänglig CV kommer alltid att vara viktigt men inom många brancher är det minst lika viktigt att bygga på sitt personligt varumärke. Rekryterare börjar titta mer på när du Twittrade senast. Hur stort och kvalitativt ditt kontaknät på Linkedin är och till och med vad du har för Klout score (Klout är en tjänst som samlar scores ~ungefär poäng på ditt engagemang i sociala medier och vilket inflytade du har på andra).

Det är självklart för många att använda en executive search-konsult för att lösa rekryteringen av till exempel VD och specialister. Headhunters kommer fortsätta hitta kandidater innan de vet att de letar efter ett nytt jobb och det kan komma att gälla fler yrkeskategorier. Dom flesta har fullt upp med att leverera på jobbet och jobba på sitt personliga varumärke online och därför blir det svårt att samtidigt söka jobb och tänka långsiktigt strategiskt.

Grannen på sätet i tunnelbanan, en man i 60-årsåldern visar stolt upp en app i sin smartphone som håller koll på alla tunnelbanelinjer i realtid. På Apple Store jobbar en kille i övre medelåldern i deras Genius Store och visar nya appar för en kvinna i samma ålder. Alla tycks vara online hela tiden oavsett ålder här. Det är inget ungdomsfenomen.

New York

Göran has been active as an Executive Search consultant since 2012 and has had the privilege to help clients in different industries with leadership and specialist assignments. Since 2013 he has worked in an international context. Göran works on assignments at mainly top and middle management levels and in various specialist roles, with extra focus on IT, FMCG/Consumer and Life Science.

Twitter LinkedIn 

Posted in Reflektion | 1 Comment

One Response to I New York kan dina tweets vara lika viktiga som din CV

  1. […] Läs hela inlägget på Hammarling Consulting […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se