Närheten till den europeiska marknaden lockar svenska företag att etablera tillverkning i Ungern
En intervju med AIMS International i Ungern
I vår intervjuserie med AIMS-partners i andra länder har turen kommit till Judit Simonyi från AIMS International Hungary. Hon berättar om hur det är att arbeta som Executive Search konsult på den ungerska marknaden och om hur hon och hennes kollegor arbetar med svenskägda företag när de rekryterar i Ungern. Erfarenheterna har gett henne stor kunskap om möjligheterna men också fallgroparna som finns. Det finns, enligt Svenska Handelskammaren i Ungern, ca 130 svenskägda företag med ca 20 000 anställda i landet.
Hur är Ungerns ekonomi?
Ungern har haft under en mycket god ekonomisk utveckling under flera år, med en högre BNP utveckling och lägre arbetslöshet än genomsnittet för EU:s länder. De utländska investeringarna har ökat år efter år. Det finns många utländska fordonstillverkare, som har gjort lyckade investeringar i Ungern, som t ex Audi och Mercedes. Många underleverantörer till fordonsindustrin har därför också investerat mycket i landet. Ett exempel på det är svenska Haldex, som tillverkar broms- och luftfjädringssystem för tunga fordon. Även utanför fordonsindustrin sker investeringar, som när Electrolux valde att uppgradera sin produktionsanläggning i landet. Under de senaste åren har Shared Service Centers kunnat växa mycket snabbt tack vare att Ungern har många unga välutbildade invånare. Många framstående företag har också lokaliserat sina forsknings- och utvecklingsenheter i Ungern, som t ex Ericsson, Knorr-Bremse och Thyssen.
Hur har Ungern påverkats av pandemin?
2020 för som många andra europeiska länder var ekonomiskt sett ett svårt år. Ungerns BNP hade vuxit med +4,9 % under 2019 för att år 2020 sjunka med -7 %. Arbetsmarknaden hade börjat svalna från de rekordhöga nivåerna redan före pandemin. När pandemin kom så sjönk lönerna och då sänkte också hushållens sin konsumtion och ökade sitt sparande, vilket ledde till en nedåtgående spiral. Som en följd av recessionen har många pågående projekt blivit satta i vänteläge eller inställda. Ungerns export föll kraftigt under 2020 då landet är specialiserat på konjunkturkänsliga produkter som fordon. Också turismen är påverkad. Idag är ungefär 4 % av de anställda i olika ekonomiska ersättningsprogram för att de reducerar arbetstiden. När världsekonomin kommer tillbaka så ser lyckligtvis prognoserna bättre ut med en BNP tillväxt om +4,7 % för år 2021 och +3,8 % för år 2022. Precis som Litauen ser vi att flera europeiska företag tar hem känslig produktion till EU.
Vilka affärskritiska positioner löser ni och för vilka kunder?
AIMS International Hungary var pionjärer i branschen efter de ekonomiska förändringarna i början av 1990-talet då många internationella företag etablerade sig eller köpte existerande företag i landet. Tillfället gav oss en möjlighet att delta i transformationen för att bemanna företagen och finna deras ledare. Vårt erbjudande har förändrats under de 30 åren och vi har utformat nya tjänster för kunderna inom Executive Search och Talent Management. Våra kunder är främst kända internationella företag inom finans-, fordon-, konsument- och tillverkningsindustrin. De senaste tio åren har vi fokuserat på Executive Search och organisationsutveckling. För att nå det optimala resultatet med en rekrytering för svenskägda företag i Ungern så fungerar våra kollegor i Sverige ofta som projektledare. Mina kollegor i Sverige känner och förstår kundens önskemål och sedan formar våra sex medarbetare i Budapest det optimala teamet för att lösa det affärskritiska uppdraget.
Hur skulle du vilja beskriva marknaden för Executive Search i Ungern?
Ungern är ett exempel på de mycket tidiga ekonomiska förändringarna i Östeuropa. Internationella företag etablerade sig i Ungern redan 1989 och de hade en stor efterfrågan på Executive Search. Marknaden för Executive Search är i en stark konkurrens och alla stora kända företag i branschen är precis som AIMS International etablerade i landet. Det finns också lokala företag. Pandemin har påskyndat processen att stora företag har byggt sina egna interna rekryteringsavdelningar, vilket också kan ses som konkurrens. Jag är själv optimistisk vad gäller framtiden för Executive Search. Vi måste förstå hur marknaden förändras och vi måste identifiera våra kompetativa fördelar, vår industris unique selling points, så att AIMS International Hungary kan fortsätta vår 30 åriga succéresa.
Tack Judit!
Map by NuclearVacuum