När förebilder får oss att växa

Har du någon förebild som gett dig omvälvande inspiration och som har bidragit till din utveckling på djupet?

Med förebild menar jag då en person som man ser upp till, beundrar och lär sig viktiga saker av. Med våra olika erfarenheter, personligheter, mellanmänskliga sammanhang och ambitioner lär vi ha mycket olika upplevelser av att ha förebilder. Det kan vara en person som står oss nära, som vi har en professionell kontakt till eller som vi följer med intresse på avstånd.

Redan som barn har vi våra första förebilder, om vi är så lyckligt lottade som alla barn borde få vara. Föräldrar, andra vuxna och halvvuxna individer. För min del var det pappa jag såg upp till på det där speciella sättet. Jag lärde mig mycket av honom och det kanske allra viktigaste han gav mig var att han med kärlek trodde blint på mig. Han fick mig att våga samtidigt som han var tydlig med att jag måste vara beredd att arbeta hårt för att uppnå mina mål. Jag lämnar pappa därhän och går till några viktiga förebilder, som påverkat mig märkbart i vuxen ålder. För ja, det är fantastiskt att ha förebilder som vuxen också och för den del hela livet ut.

Det två förebilder som betytt extra mycket för mig som vuxen är:

Daniel Yolleck var under en tid President för AIMS International och en framgångsrik strategisk coach och mentor på högsta nivå. Han hade en ledarstil, som fick mig att på allvar tänka till kring förmågan att bekräfta andra samtidigt som han kunde samla oss inför både positiva mål och utmaningar. Han lärde andra att ställa frågor till sig själva och andra. Han lyssnade på ett sätt som fick människor att känna sig hörda. Han talade på ett sätt som utmanade människor att bli bättre, både professionellt och personligt. Jag frågade en gång vilka det var som ville få coachning och han svarade ”de bästa”. Han lärde mig om ledarskap och att man ska söka utomstående stöd, inte bara när man tycker sig behöva det utan lika väl när man är i framgång. Allt är relativt och det finns alltid möjlighet till lära sig nytt och bli ännu bättre när man får dela sin situation eller ambition med en riktigt bra coach.

Min andra förebild dök upp inom ett helt annat område. För många år sedan såg jag en målning, som talade till mig: ”så där ungefär skulle jag vilja kunna måla”. Inte att kopiera utan i den stilen. Konstnären var Åke Arph och jag kontaktade honom för att få gå i hans lära. Det som började med en kurs ledde till att Åke under många år var min lärare, mentor och med tiden en kär och nära vän. Vi utvecklade ett märkligt sätt att kommunicera på och vi målade gärna ihop. Var och en för sig men ändå tillsammans. Det var ofta inte så många ord som sades men ändå förstod vi varandra på djupet. Vi blev stöd för varandra och jag känner att han fick mig att om och om igen gå utanför min bekvämlighetszon.

Och hur är det nu? Det finns så många personer att se upp till. Trots detta ska det mycket till för att någon ska bli en riktig förebild. Jag har en dock. Jag är löpare och har i dag Jeanie Rice som min starkt lysande förebild. Hon är 76 år och satte nyligen världsrekord för sin åldersgrupp i TCS London Marathon. Tiden är inte det viktigaste men den var imponerande 3:33:27. Hon är min förebild för att man kan åldras på olika sätt. Jeanie tänker och säger ”never underestimate your ability”. Hon springer med unga män som hon kunde vara farmor till och fokuserar på DET. ”We never talk about age”. Det tycker jag vi kunde ta efter i yrkeslivet också.

Jeanie Rice

 

Titti has been active in Executive Search since the early 1990s, mostly in an international context. She is a certified psychologist specialising in group and individual development. Titti has broad experience from different industries and the key themes of her assignments are growth and change leadership.

Twitter LinkedIn 

Posted in AIMS International Sweden | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se