Varför David Bowie?

Inför hösten vill man kick-offa, pensla fram samsyn kring årets affärsplan och själv få inspiration i sin yrkesroll. Vi valde att sparka loss tidigt i år eftersom vi aldrig riktigt sommarstängt och efter tre dagar i London är vi nu redo och laddade för nya och gamla samarbeten med kunder och kandidater.

Förutom själva gnetandet med mål och planer är det många affärs- och ledarskapsaktiviteter som en har prövat genom åren för att få input till och perspektiv på det egna arbetet. Inget sådant lyckades riktigt locka i år. Vi valde Bowie-utställningen på Victoria and Albert Museum i stället.

Vi i det här fallet är Titti Hammarling och Göran Arvidson och det är vi som gemensamt ansvarar för planerna för det kommande verksamhetsåret.

Så varför David Bowie?

GA: Jag fick tidigt upp ögonen för David Bowie genom en barnflicka. För mig som barn kom David Bowie med ett löfte om att allt var möjligt. Att man själv fick välja vem man vill vara. Fortfarande blir jag överväldigad av hans livsverk och sättet han arbetar på. Hans ständiga nyfikenhet och vilja till förändring och utveckling. Att ta del av det som vuxen tillsammans med Titti var fantastiskt. Faktiskt bästa sättet att teama ihop oss ytterligare inför hösten.

TH: Jag såg utställningen i april och tänkte redan när jag gick därifrån att jag skulle vilja uppleva den en gång till. Jag var känslomässigt knockad då. Först senare började jag göra kopplingar till utveckling och förändring, till de utmaningar som möter oss nutidsmänniskor och ledare i deras specifika uppdrag. Utställningen är framåtblickande samtidigt som den ger perspektiv på historien. Den är interaktiv och man får spåra sin egen Bowie. Det passade utmärkt att ha utställningen som input för Görans och mitt arbete. Jag tycker om kopplingen till det konstnärliga. Där befinner vi oss båda vid sidan av vårt konsultarbete. Jag tilltalades också av att inte få allt serverat utan att få tänka själv och skapa min egen upplevelse.

Vad fick du med dig från utställningen?

GA: Omöjligt att få med allt i ett inlägg men bland annat: När David Bowie slog igenom stort i början av 70-talet stod designers på kö för att få skapa scenkläderna åt honom. Bowie valde istället att betala för att få Kansai Yamamoto att göra scenkläderna åt honom. Det blev början på ett fantastiskt samarbete. Välj samarbetspartners med omsorg. Jobba bara med de bästa även om det innebär ett annorlunda arbetsflöde än vad du kanske tänkt dig.

TH: Så mycket på det personliga planet. Man blir helt tagen! Musiken. Sammanhanget. Att vi inte vet så mycket. Det ofullbordade” David Bowie is”, som är namnet på utställningen, säger mycket. Vem har facit? Ingen. Vi går ensamma och vi går tillsammans. Utställningen ger energi, insikt och bekräftelse.

Hur kopplar du David Bowies skapande till ditt eget arbete?

GA: Musik har alltid varit en viktig ingrediens i mitt kreativa flöde. Det känns pompöst att jämföra sig med David Bowie men jag drivs också av nyfikenhet och en vilja att utvecklas och förbättras i mitt arbete som konsult och på ett personligt plan.

TH: Som ren inspiration. Jag blir stärkt av uppmuntran att med integritet vara den man är, att gå sin egen väg och av insikten att man måste jobba hårt för att nå dit man vill. Samtidigt att vi behöver teama med personer som får oss att vara och ge vårt bästa.

Ser du någon koppling till ledarskap?

GA: När jag tänker på David Bowie tänker jag oftast på artisten och produkten ”David Bowie” På utställningen blev det tydligt att David Bowie faktiskt också är ett stort företag. Som företagsledare framstår David Bowie som en tuff, ihärdig men också generös chef. Tony Visconti som producerat flera av skivorna berättar om dagarna i studion där Bowie får alla att prestera över sin förmåga och samtidigt skapar en känsla av lätthet kring sig. Ibland är de färdiga efter sex timmar, andra dagar är de i studion runt tio timmar men det känns alltid enkelt. När de sedan lyssnar på vad de spelat in under dagen förvånas Tony ofta över hur fantastiskt det låter.

David Bowie säger: “Jag går upp klockan sex varje morgon och jag är alltid i studion före alla andra. Jag var i studion innan alla andra var födda.” Det slår mig att alla jag blir inspirerad av på ett eller annat sätt alltid framhäver att de jobbar mycket och trivs med det.

TH: Det handlar om att förändras. Över tiden. Många gånger. Långsiktigt. Ständigt. Att använda det man har åstadkommit tidigare och att utmana sig att skapa nytt. Att växla mellan dessa inriktningar. Att våga göra annorlunda. Göra det bästa av den man är och av ens idéer. Att samarbeta med de bästa. För Bowie har samarbete med de främsta inom olika områden varit en självklarhet.

Avslutningsvis: utställningen på Victoria and Albert Museum pågår fram till 11 augusti. Sedan ska den vidare på turné runtom i världen. Se den om du kan. Vi har alla vår Bowie. Vilken du än har så blir du positivt överraskad och får med dig en bit kreativ och mänsklig lycka.

Ha en fortsatt inspirerande sommar och en framgångsrik arbetshöst!

David Bowie

Titti has been active in Executive Search since the early 1990s, mostly in an international context. She is a certified psychologist specialising in group and individual development. Titti has broad experience from different industries and the key themes of her assignments are growth and change leadership.

Twitter LinkedIn 

Posted in Kreativitet, Ledarskap, Reflektion, Utveckling | 1 Comment

One Response to Varför David Bowie?

  1. […] Varför David Bowie? – HammarlingConsulting Inför hösten vill man kick-offa, pensla fram samsyn kring årets affärsplan och själv få inspiration i sin yrkesroll. Vi valde att sparka loss tidigt i år eftersom vi aldrig riktigt sommarstängt och efter tre dagar i London är vi nu… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AIMS International Sweden | Tullgränd 4, 5th floor, 111 30 Stockholm | Norra Vallgatan 68, 2nd floor, 211 22 Malmö

+46 8 122 076 20 | info@aimsinternational.se